Censusregister (Verenigde Staten en Canada)

Periode

1790-heden.

Bewaarplaats

Nationale archieven.

Raadplegen

Sinds 1790 wordt om de tien jaar een volkstelling gehouden in de Verenigde Staten. In Canada zijn er sinds 1851 ook om de tien jaar volkstellingen uitgevoerd. De officiƫle instantie waar de volkstellingen van uitgaan in de Verenigde Staten is het Census Bureau. In Canada was dit tot 1972 het Dominion Bureau of Statistics (nu kortweg Statistics Canada). In de verschillende volkstellingen werden per huishouden doorgaans de volgende gegevens genoteerd: namen en leeftijden van gezinsleden, land van geboorte, land van geboorte van de ouders, jaar van immigratie, straat, burgerlijke staat, beroepen, vermogen (waarde van het huis en van persoonlijke bezittingen), indien landbouwers welk soort teelt wordt bedreven, enz.

Gegevens

Op de volkstellingen in de Verenigde Staten rust een openbaarheidsbeperking van 72 jaar. De volkstellingen in de Verenigde Staten tot en met die van 1940 zijn allemaal op microfilm gepubliceerd. Op de Canadese volkstellingen rust een openbaarheidsbeperking van 92 jaar. Tot en met 1921 zijn deze op microfilm beschikbaar. De meeste microfilms zijn ondertussen op verschillende plaatsen gratis digitaal beschikbaar. Indices op de censusregisters zijn ook op verschillende plekken gratis doorzoekbaar.

Let op

 • Diverse betalende sites laten toe om overkoepelend (namelijk in meerdere indices tegelijk) te zoeken naar persoonsfiches in de volkstellingen, maar dergelijke zoekacties leveren ook veel ruis op en de scans van microfilms zijn over het algemeen van mindere kwaliteit. De indices op websites als Ancestry en FamilySearch bevatten redelijk wat fouten.
 • Meer weten?

  • Op de volgende websites vind je uitgebreide info over de volkstellingen in de Verenigde Staten of Canada (in het Engels), met gratis digitaal beschikbare scans en indices: National Archives (VS), FamilySearch (US en Canada) en Library and Archives Canada.
  • De website van het United States Census Bureau biedt gratis officiĆ«le rapporten aan en andere publicaties van het Amerikaanse censusbureau uit het verleden.
  • Kwaliteitsvolle scans van alle microfilms van de volkstellingen in de Verenigde Staten en Canada tot en met 1941 zijn ook integraal en vrij beschikbaar bij The Internet Archive. Als je via beschikbare indices op internet een referentie naar een bepaalde microfilm vindt, kan je dus relatief gemakkelijk ook een hoogwaardige scan terugvinden.
  • Stephen P. Morse biedt op zijn website One Step gratis allerlei handige zoekformulieren aan om gerichter te kunnen zoeken in indices op de Amerikaanse censusregister (in het bijzonder die van 1940), die bij zowel betalende als niet-betalende instellingen worden aangeboden. Morse ontwikkelde ook speciale formulieren om toenmalige adressen te vertalen naar actuele adressen.
  • Op de webtentoonstelling 'Boer vindt land. Vlamingen en Noord-Amerika' (ADVN, 2017) lees je verhalen over Oost-Vlaamse migranten uit het Meetjesland die tussen 1850 en 1930 naar Noord-Amerika verhuisden. Je vindt er ook audiogetuigenissen en een beeldbankcollectie.

Auteurs: Bram Beelaert en Marie-Charlotte Le Bailly (Red Star Line Museum)

Welk verhaal heeft jouw familie te vertellen?

Ga op zoek naar jouw familiegeschiedenis aan de hand van ons stappenplan
en ontdek de spannende verhalen van jouw voorouders.

Download hier onze toolkit!