Ontdek jouw familiegeschiedenis in 5 stappen

Wil je beginnen met je stamboom, maar weet je niet waar te starten? Leer hier hoe je stap voor stap de geschiedenis van je familie kunt vastleggen. Met deze vijf handige stappen kan je zo aan de slag gaan: thuis, online of in het archief!

  • Illustratie van een brein, symbool voor geheugen en het belang ervan in familiegeschiedenis.

    Stap 1

    Het geheugen
    Voel het geheugen aan de tand.
  • Illustratie van een computer, symbool voor internet en het belang ervan in familiegeschiedenis.

    Stap 2

    Gedeelde kennis
    Zoek op het internet.
  • Illustratie van twee mappen, symbool voor genealogische bronnen in archieven.

    Stap 3

    Naar het archief
    Zoek in historische documenten.
  • Illustratie van documenten, symbool voor systematisch en overzichtelijk onderzoek naar familiegeschiedenis.

    Stap 4

    Gegevens bewaren en presenteren
    Zet je vondsten op een rijtje.
  • Illustratie van een boom, staat symbool voor stamboomonderzoek.

    Stap 5

    Van stamboom tot familiegeschiedenis
    Maak er een verhaal van.

Van stamboomonderzoek tot familieverhaal

De kans is groot dat je bij familiegeschiedenis aan genealogie denkt. Stamboomonderzoek. Maar dat is slechts één onderdeel van familiegeschiedenis: je onthult het levensverhaal van je voorouders en zelfs de historische context waarin ze leefden. Door gesprekken te voeren met familieleden, te snuisteren in familiefoto's en erfstukken. En door te zoeken in historische documenten en in hedendaagse databanken.

Maar familiegeschiedenis gaat over meer dan mensen en familierelaties. Het omvat verschillende histories: van plaatsen en gebouwen, van tradities en rituelen, en van het alledaagse leven.

Klaar? Start!

Zie deze stappen vooral als een leidraad voor je genealogische onderzoek. Jij kiest wat je doet en hoe ver je gaat.

  • Illustratie van een brein, symbool voor geheugen en het belang ervan in familiegeschiedenis.

    Stap 1

    Begin je met je familiegeschiedenis? Start dan bij jezelf en je familie. Jullie weten vast meer dan jullie denken! Ook in het familiearchief vind je waardevolle informatie voor je stamboomonderzoek en familieverhalen.

    Ga naar Stap 1
  • Illustratie van een computer, symbool voor internet en het belang ervan in familiegeschiedenis.

    Stap 2

    Ontdek een schat aan informatie online. Het internet biedt talrijke bronnen om de geschiedenis van je familie te onderzoeken. Onze website is de ideale startplaats voor je zoektocht naar je familieverleden!

    Ga naar Stap 2
  • Illustratie van twee mappen, symbool voor genealogische bronnen in archieven.

    Stap 3

    Wil je dieper graven in je familiegeschiedenis? Combineer dan je virtuele zoektocht met bezoeken aan archieven en bibliotheken. Vergeet zeker niet langs te gaan bij de documentatiecentra van Familiekunde Vlaanderen! Want daar kom je oog in oog te staan met historische bronnen en krijg je waardevolle tips van experts voor je genealogisch onderzoek.

    Ga naar Stap 3
  • Illustratie van documenten, symbool voor systematisch en overzichtelijk onderzoek naar familiegeschiedenis.

    Stap 4

    Alles wat je leert tijdens je genealogische onderzoek moet je goed bijhouden. Wees nauwkeurig en vergeet zeker niet je bronnen te vermelden. Of dat nu een archief, familielid of website is. Maak gebruik van genealogische websites en stamboomprogramma's om je gegevens overzichtelijk te organiseren en je zoektocht naar je familiegeschiedenis te ondersteunen.

    Ga naar Stap 4
  • Illustratie van een boom, staat symbool voor stamboomonderzoek.

    Stap 5

    Met de gegevens die je hebt gevonden en bewaard, kan je een boeiende familiegeschiedenis schrijven. Jij bepaalt de vorm van jouw verhaal, maar laat je vragen over het verleden altijd het vertrekpunt zijn.

    Ga naar Stap 5

Kijktip: Hoe bewijs je dat je familie bent van Karel de Grote?

Ben jij nieuwsgierig naar wie jouw voorouders waren? Dan heb je er misschien al eens over gedacht om je stamboom onder de loep te nemen en te graven naar jouw verborgen voorgeschiedenis. De kans is redelijk groot dat je uitkomt bij... Karel de Grote! Echt waar! Maar, zou hij dan écht jouw overoveroveroveroverovergrootvader zijn?

© Universiteit van Vlaanderen

Luistertip: #weetikveel Stamboomonderzoek

Stamboomonderzoek blijkt een van de favoriete bezigheden van de Vlaming. Waar kom ik vandaan? Wie zijn mijn voorouders? Wat zegt dat over wie ik ben? Dat zijn vragen waar velen mee zitten. Maar hoe begin ik aan zo'n zoektocht? Moet ik naar het archief? Wat met DNA? Je ontdekt het via de Radio 1-podcast #weetikveel over stamboomonderzoek.

  • Meer weten?

    • Art, Jan et al., ed.. Hoe schrijf ik de geschiedenis van mijn gemeente?. 4 v. in 5 bdn. Gent: Stichting Mens en Kultuur, 1993-1999.
    • Bracke, Nele. Bronnen voor de industriële geschiedenis: Gids voor Oost-Vlaanderen (1750-1945). Gent: Academia Press, 2000. (Je kan het boek ook digitaal raadplegen.)
    • De Beukeleer, Maite en Larmuseau, Maarten. In haar voetsporen. Op zoek naar onze voormoeders. Gorredijk: Sterck & de Vreese, 2021. (Klik hier voor het beginfragment.)
    • Knack. Stamboom & Familie. Roeselare: Roularta, 2018.
    • Lambrecht, Thijs. “Hoe schrijf ik een historisch verantwoord artikel? Tips voor een betere valorisatie van heemkundig onderzoek.” Bladwijzer 3 (2011). (Klik hier voor de pdf.)
    • Roelstraete, Johan. Je stamboom, je familiegeschiedenis: Stap voor stap. Leuven: Davidsfonds, 2006.
    • Roelstraete, Johan. ABC van de genealogie. Brussel: FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, 2012. (Klik hier voor de pdf.)
    • Van den Eeckhout, Patricia en Vanthemsche, Guy (reds.). Bronnen voor de studie van het hedendaagse België, 19de-20ste eeuw. Brussel: Koninklijke Commissie voor Geschiedenis, 2009.
    • Van de Wetering, Jan. Hoe schrijf ik geschiedenis? Handleiding voor het schrijven van een familie- of streekgeschiedenis. Zwolle: Waanders, 2004.
    • Vannoppen, Henri. De stamboom en geschiedenis van uw familie: Complete en praktische gids voor het reconstrueren van uw familieverleden. Aartselaar: Zuidnederlandse Uitgeverij, 2004.

Klaar om de geschiedenis in te duiken?

We helpen je graag op weg met onze handige toolkit. Zo kan je bij elke
stap alle informatie bijhouden en handige notities nemen.

Download hier onze toolkit!