Ontdek jouw familiegeschiedenis
Stap 3: Naar het archief
Wil je dieper graven? Combineer dan je virtuele zoektocht met bezoeken aan archieven en bibliotheken. Ga ook eens langs bij de documentatiecentra van Familiekunde Vlaanderen. Daar kom je oog in oog te staan met historische documenten en kan je gouden raad inwinnen van experts.
1. Sta oog in oog met de bron
Het archief is meer dan een bezoekje waard:
- Je kan niet alles online terugvinden. Veel originele bronnen zijn niet gedigitaliseerd.
- De originele bronnen geven veel meer geheimen prijs over je voorouders. Tijdens het bladeren en zoeken vind je bovendien vaak toevalstreffers.
- Dankzij de combinatie van verschillend bronnenmateriaal kan je je familiegeschiedenis het best samen puzzelen.
- Medewerkers en collega-onderzoekers staan klaar met tips en advies.
Zoeken in het archief is tijdrovend, maar fijn. Het brengt je oog in oog met documenten die de tand des tijds doorstaan hebben. Het is een uniek gevoel om rechtstreeks met de geschiedenis in contact te komen. Het verleden wordt zo tastbaar.
Toch kan de stap naar het archief wat spannend zijn. Plan je een bezoekje? Bereid je dan voor. Ga neuzen in ons overzicht van Bronnen. Het basisinstrument voor onderzoek in een archief is de inventaris. Daarin staat kort de inhoud van archieffondsen opgelijst en beschreven. Zoek uit of je toestemming nodig hebt om bepaalde registers in te kijken. Ga na of je een afspraak moet maken en of je vooraf materiaal kan/moet aanvragen. Breng de archivaris op de hoogte van (de reden van) je komst.
Bronnen lezen en interpreteren is niet altijd gemakkelijk. Ons overzichtje van Hulpmiddelen helpt een handje.
Voor Sander is de combinatie van archiefmateriaal essentieel. Hij vond al geregeld ontbrekende puzzelstukjes van zijn familiegeschiedenis in het parochieregister. "In de Franse periode ontbreekt er vaak info in de burgerlijke stand. Een voorouder van mij overleed, maar er werd geen naam van een echtgenote genoemd. In de begraafakte vond ik die wél terug. Soms wordt er zelfs een doodsoorzaak gegeven." Meneer pastoor lijkt dus wel eens meer te weten dan de gemeentelijke ambtenaar.
2. Ga eens langs bij Familiekunde Vlaanderen
Familiekunde Vlaanderen is actief over heel Vlaanderen, ook bij jou in de buurt. Drie grote documentatiecentra bevinden zich in Merksem, Oostende en Handzame. Daarnaast zijn er regionale afdelingen met eigen werkingsgebieden. Naast gespecialiseerde bibliotheken, verzamelen de genealogen van Familiekunde Vlaanderen bidprentjes, rouwbrieven, kiezerslijsten, kopieën van archiefdocumenten en nog veel meer.
Veel is te vinden op de respectievelijke websites, maar voor het beste resultaat is een bezoekje ter plaatse essentieel. Daar staan experts met decennia ervaring klaar om je vrijwillig te helpen bij jouw onderzoek.
Bernard is directeur van het documentatiecentrum van Familiekunde Vlaanderen regio Oostende. Het is het tweede grootste van Vlaanderen, na dat van Merksem. "Wie interesse heeft in familiegeschiedenis, moet zeker eens een bezoek afleggen." Ze hebben er een schat aan gegevens: duizenden boeken, een half miljoen rouwbrieven en meer dan een miljoen bidprentjes. "Als je je bezoek voorbereidt met onze databank de Karakol kan je zo aan de slag. Ter plaatse helpen vrijwilligers je vooruit."
Klaar met stap 3?
Alles gelukt? Goed zo! In de volgende stap zet je je vondsten op een rijtje.
Ga naar stap 4