Familiekunde Vlaanderen

Ga eens te rade bij Familiekunde Vlaanderen! Er zijn drie grote documentatiecentra in Merksem, Oostende en Handzame, en er zijn regionale afdelingen met eigen werkingsgebieden.

Experts met decennia ervaring staan klaar om je vrijwillig te helpen bij jouw onderzoek. Veel is te vinden op de respectievelijke websites, maar voor het beste resultaat is een bezoek ter plaatse essentieel.

Nationale koepel

Familiekunde Vlaanderen vzw is een cultureel-erfgoedorganisatie die actief is op het vlak van genealogie en familiaal erfgoed. Honderden vrijwilligers zetten zich bij Familiekunde in om onderzoek naar familiegeschiedenis te faciliteren. De vzw wordt geleid door een Dagelijks Bestuur, evenals een Algemene Vergadering en een Raad van Bestuur.

De bibliotheekcatalogus ontsluit de bibliotheekcollecties van de documentatiecentra en afdelingen.

Vlaamse Stam is het tijdschrift voor familiegeschiedenis dat door Familiekunde Vlaanderen wordt uitgegeven. Nummers verschijnen driemaandelijks, met boeiende artikels, interviews en nieuwsberichten, en met een vaste DNA- en fotorubriek.

Drie grote documentatiecentra

Er zijn drie grote documentatiecentra voor familiegeschiedenis:

  • Documentatie- en Studiecentrum voor Familiegeschiedenis te Merksem (Antwerpen). Bezoek hier de website.
  • West-Vlaams Documentatiecentrum voor Familiegeschiedenis te Oostende. Deze valt onder Familiekunde Vlaanderen regio Oostende.
  • Vlaams Centrum voor Genealogie en Heraldiek (VCGH) te Handzame (Kortemark). Bezoek hier de website.

Meer dan 20 regionale afdelingen

De meer dan 20 regionale afdelingen van Familiekunde Vlaanderen bezitten een ongelooflijke regio-specifieke kennis. Elke afdeling heeft eigen bronnencollecties, publicaties en hulpmiddelen om aan familiegeschiedenis te doen. Vaak is er een documentatiecentrum aan verbonden en organiseren zij met regelmaat vormingen en voordrachten.

Zoek daarom jouw dichtstbijzijnde afdeling in dit overzicht of via de Erfgoedkaart.

Marc

Marc is één van de oprichters van Familiekunde Vlaanderen regio Westkust. “We bestaan ondertussen al een 25 jaar. Wij zijn een vrij actief bestuur met meer dan tien bestuursleden.” In Oostduinkerke kan je het documentatiecentrum bezoeken en je kan deelnemen aan allerlei activiteiten, van aperitiefvoordrachten tot geleide archiefbezoeken. Dat sociale aspect is niet toevallig, maar essentieel. “Mijn gouden tip: praat met andere mensen! Je zou kunnen denken dat familiegeschiedenis een eenzame bezigheid is, alleen in het archief of aan je computer, maar niets is minder waar. Contact met familieleden en met andere stamboomonderzoekers brengt je ver.”

Klik hier voor een interview met Marc.

Marc Derudder

Vergeet niet om ook te kijken naar heemkringen en andere relevante verenigingen. Meer daarover in onze aparte linkgroep.