Links
Familiekunde Vlaanderen
Ga eens te rade bij Familiekunde Vlaanderen! Er zijn drie grote documentatiecentra:
- In Merksem
- In Oostende
- In Handzame
En er zijn regionale afdelingen met eigen werkingsgebieden.
Experts met decennialange ervaring staan klaar om je vrijwillig te helpen bij jouw onderzoek. Veel is te vinden op de respectievelijke websites van de centra. Maar breng zeker ook eens een bezoek ter plaatse voor het beste resultaat.
Nationale koepel
Familiekunde Vlaanderen vzw is een cultureel-erfgoedorganisatie. Haar hoofdactiviteit? Genealogie en familiaal erfgoed beschermen. Honderden vrijwilligers zetten zich bij Familiekunde in om onderzoek naar familiegeschiedenis te faciliteren.
De vzw wordt geleid door een Dagelijks Bestuur, een Algemene Vergadering en een Raad van Bestuur.
De bibliotheekcatalogus ontsluit de bibliotheekcollecties van de documentatiecentra en afdelingen.
Vlaamse Stam is het tijdschrift voor familiegeschiedenis dat door Familiekunde Vlaanderen wordt uitgegeven. Nummers verschijnen driemaandelijks. Je vindt er boeiende artikels, interviews en nieuwsberichten. Het tijdschrift heeft bovendien een vaste DNA- en fotorubriek.
Drie grote documentatiecentra
Er zijn drie grote documentatiecentra voor familiegeschiedenis:
- Documentatie- en Studiecentrum voor Familiegeschiedenis te Merksem (Antwerpen). Bezoek hier de website.
- West-Vlaams Documentatiecentrum voor Familiegeschiedenis te Oostende. Bezoek hier de website.
- Vlaams Centrum voor Genealogie en Heraldiek (VCGH) te Handzame (Kortemark). Bezoek hier de website.
Meer dan 20 regionale afdelingen
Familiekunde Vlaanderen heeft meer dan 20 regionale afdelingen, die stuk voor stuk een ongelooflijke regio-specifieke kennis bezitten. Elke afdeling heeft eigen bronnencollecties, publicaties en hulpmiddelen om aan familiegeschiedenis te doen. Vaak is er een documentatiecentrum aan verbonden en organiseren zij met regelmaat vormingen en voordrachten.
Zoek daarom jouw dichtstbijzijnde afdeling in dit overzicht op de website van Familiekunde Vlaanderen of via de Erfgoedkaart.
Mijn gouden tip? Praat met andere mensen! Je zou kunnen denken dat familiegeschiedenis een eenzame bezigheid is. Alleen in het archief of aan je computer. Maar niets is minder waar. Contact met familieleden en met andere stamboomonderzoekers brengt je ver.
Vergeet niet om ook te kijken naar heemkringen en andere relevante verenigingen. Meer daarover in onze aparte linkgroep.