Ontdek jouw familiegeschiedenis
Stap 2: Gedeelde kennis
Ontdek een schat aan informatie online. Het internet biedt talrijke bronnen om de geschiedenis van je familie te onderzoeken. Onze website is de ideale startplaats voor je zoektocht naar je familieverleden!
1. Vind eerder onderzoek
Deed iemand eerder al onderzoek naar jouw familie(naam)? Zoek het uit! Dat voorkomt dubbel werk en bespaart je veel tijd.
Tip: Gebruik zoekmachines zoals Google, DuckDuckGo, Bing of Ecosia om jezelf en je familieleden te ‘googelen’. En vergeet je zoekopdrachten niet te verfijnen met zoekfilters voor betere resultaten.
Máár online informatie is niet altijd correct. In een latere fase kan je de gevonden informatie toetsen aan historische bronnen.
Neem zeker eens een kijkje op familienaam.be waar je de geografische verspreiding van je familienaam kan vinden.
Let op: de zoekmachine is hoofdlettergevoelig.
Online genealogische bronnen
Genealogische bedrijven zoals het Franse Geneanet, het Amerikaanse Ancestry en het Israëlische MyHeritage bieden heel wat gegevens en hulpmiddelen aan. Je vindt er zelfs kant-en-klare stambomen van andere genealogen. Maar wees kritisch! Want de aangeboden gegevens zijn ongecontroleerd. Je kan dus gemakkelijk fouten overnemen. Probeer altijd te verifiëren met originele bronnen.
Ook op vele andere websites kan je eerder onderzoek op het spoor komen. Misschien vind je daar wel artikels over jouw familie!
- Genealogen bouwen soms hun eigen websites uit.
- De Artikelendatabank van Histories ontsluit meer dan 200 tijdschriften en jaarboeken van erfgoedvrijwilligers, zoals familie- en heemkundigen.
- De gecentraliseerde bibliotheekcatalogus van Familiekunde Vlaanderen.
- De eengemaakte catalogus van Belgische bibliotheken UniCat.
Papieren repertoria
Liever old school? Ook in papieren repertoria kan je gepubliceerd onderzoek over je familie op het spoor komen:
- Leenaerts, R.J. Algemeen Genealogisch-Heraldisch repertorium voor de Zuidelijke Nederlanden. 8 bdn. Handzame/Torhout: Familia et Patria, 1969-1985.
- Ruzette, J.-P. “Liste alphabétique de généalogies imprimées.” L’Intermédiaire, 74 (1958).
Davy (1989) is onderwijsbegeleider aan de vakgroep Geschiedenis van de UGent. Hij waarschuwt zijn studenten steeds voor kant-en-klare stambomen online.
Het lijkt misschien gemakkelijk om gegevens over te nemen, maar die zijn niet altijd juist. Soms bezit de ene na de andere stamboom dezelfde fout. Zie zulke stambomen dus eerder als een aanknopingspunt, maar raadpleeg altijd de originele aktes van de burgerlijke stand. Ter controle én voor extra info. Wat zoekwerk maakt het ook allemaal leuker!"
2. Verken digitale en gedigitaliseerde bronnen
Het internet brengt je mogelijk op het spoor van waardevolle bronnen over je voorouders. Hieronder vind je enkele nuttige startpunten.
Handige websites en databanken
Bovenaan elke pagina vind je de sectie Links, met doorverwijzingen naar:
- Databanken en archieven
- Verenigingen en portaalsites
- Zoeken buiten België: voor voorouders van buiten (de huidige grenzen van) België
Een ideaal startpunt voor beginners is de website van het Rijksarchief. Met de online zoekomgeving Agatha vind je gegevens over je voorouders snel terug. Je kan er zoeken naar:
- Akten van de burgerlijke stand
- Parochieregisters
Deze archieven vormen de ideale basis voor je eerste verkenning. En dankzij Agatha kan je akten eenvoudig doorzoeken op naam!
Neem ook een kijkje in onze bronomschrijvingen. Deze gids helpt je navigeren door originele documenten en laat zien welke informatie ze bieden:
Ten slotte: ook FamilySearch is vandaag onmisbaar in familieonderzoek. Deze door de Mormoonse kerk beheerde databank uit Utah bevat een schat aan genealogische gegevens van over de hele wereld, inclusief scans van originele archiefdocumenten.
Digitale versus gedigitaliseerd: wat is het verschil?
Digitaal en gedigitaliseerd worden vaak door elkaar gebruikt, maar er is een verschil. Een digitale bron of internetbron bestaat in principe alleen digitaal, zoals Familiegeschiedenis.be. Een gedigitaliseerde bron is een digitaal beschikbaar gemaakte bron die ook materieel of analoog bestaat, zoals een scan uit de burgerlijke stand.