Links
Databanken en archieven
Allerlei archieven kunnen je helpen tijdens het schrijven van je familiegeschiedenis. Hieronder geven we er alvast een aantal mee:
Rijksarchief
Online databanken en archieven verkennen? Begin bij het Rijksarchief.
Het Rijksarchief bestaat uit
- het Algemeen Rijksarchief te Brussel
- de 18 Rijksarchieven verspreid over het hele land
Je vindt er allerlei archiefdocumenten, zoals de burgerlijke stand en de parochieregisters, en nog veel meer. Het Rijksarchief ontwikkelde de online zoekomgeving Agatha als handige tool om online raadplegingen van bronnen te vergemakkelijken. De zoekomgeving laat je gegevens over je voorouders snel terugvinden. Je kan bijvoorbeeld aktes doorzoeken op namen (voorheen bekend als 'Zoeken naar personen').
FamilySearch is niet echt een archief. Maar op deze databank vind je wel scans van originele archiefdocumenten. Ze bevat een schat aan genealogische gegevens van over de hele wereld. Ze is dus onmisbaar voor je familiegeschiedenis.
Stads- en gemeentearchieven
Stads- en gemeentearchieven zijn zeer belangrijk voor genealogen, zoals verduidelijkt door de Zoekwijzer Archieven van gemeenten van het Rijksarchief.
- De stadsarchieven van Oostende, Brugge, Gent, Aalst, Mechelen, Lier en Antwerpen.
- Soms zijn er regionale samenwerkingen, zoals Probat voor West-Vlaanderen of Made in Denderland voor de Denderstreek.
Regionale, vrijwillige initiatieven
Regionaal spannen groepen vrijwilligers zich vaak in om genealogische informatie of gedigitaliseerde archiefdocumenten aan te bieden.
- Voor West-Vlaanderen is er de website van de vrijwilligers van het Rijksarchief Brugge.
- Voor de Kempen BSKempen.
ODIS
ODIS (voluit het Onderzoekssteunpunt en Databank Intermediaire Structuren in Vlaanderen, 19e-20e eeuw) beheert een databank over personen en organisaties die relevant zijn in de Vlaamse en Belgische geschiedenis en richt zich daarbij hoofdzakelijk op het zogenaamde middenveld.
Kleurenarchieven
De kleurarchieven bieden ook heel wat waardevolle informatie voor genealogen.
- Amsab-ISG (voor het socialisme)
- Liberas (voor het liberalisme)
- KADOC (voor het katholicisme)
- ADVN (voor het Vlaams-nationalisme)
Private archieven
Private archieven vind je via Archiefbank Vlaanderen.
Open archieven
De site Open Archieven maakt het mogelijk om te zoeken in de open data van verschillende Belgische en Nederlandse archieven.
Histories
Ook via de website van Histories ontdek je waardevolle bronnen voor je genealogisch onderzoek:
- CoDE-x biedt een overzicht van onderzoeksdata van erfgoedvrijwilligers uit Vlaanderen. Zo spoor je eenvoudig lijsten en tabellen van handige bronnen als krantenartikelen, bidprentjes, geboorteaktes en registers van de burgerlijke stand op.
- De artikelendatabank ontsluit artikels uit meer dan 400 tijdschriften en jaarboeken van erfgoedvrijwilligers. Een deel van die artikels is zelfs direct online beschikbaar.
Wist je dat Familiekunde Vlaanderen zelf heel wat bronnenmateriaal in bewaring heeft en ontsluit? Neem dus zeker ook een kijkje in de linkgroep die aan hen gewijd is.