Naturalisatie als gunst (Frankrijk)

Periode

19de eeuw en later.

Bewaarplaats

Individuele aanvragen bevinden zich in gemeentelijke archieven, chronologisch geordend volgens het tijdstip van de aanvraag. Aanvragen werden samengevat doorgestuurd naar de prefectuur, met richtinggevend advies. De prefectuur stuurde ze door naar het ministerie. De departementale archieven bevatten registers met feitelijke gegevens, evenals lijsten met afgewezen aanvragen (soms met een korte reden).

Raadplegen

Vrij raadpleegbaar.

Gegevens

Naturalisatie als gunst betreft de toekenning van de Franse nationaliteit aan vreemdelingen, geboren op niet-Franse bodem.

Naturalisatiewetgeving was lange tijd een ongeordend kluwen. Telkens wanneer de regelgeving werd vergemakkelijkt of de vreemdelingenwetgeving werd verstrengd, kwam er een stroom van naturalisatieaanvragen op gang. De grootste zijn die van 1848 (versoepeling van de naturalisatieprocedure onder de Tweede Republiek) en die van 1888 (verstrenging van de vreemdelingenwetgeving onder de Derde Republiek).

Naturalisatie of nationaliteitstoekenning bestond tot 1889 uit twee procedures: de kleine naturalisatie of admission à domicile, en de grote naturalisatie. Tussen beide procedures zat een wachttijd die verschilt naargelang de periode (van drie tot tien jaar). Kandidaten betaalden beide dure procedures apart: veel migranten waagden zich aan de kleine naturalisatie, de admission à domicile, en vonden dat ze daarmee genoeg zekerheid hadden om een leven op te bouwen in Frankrijk. De grote naturalisatie bracht meer politieke rechten met zich mee en was vooral een zaak van bourgeoisie en ondernemers.

Het register in de Archives Départementales du Nord bevat de volgende gegevens: datum decreet, vorm van naturalisatie, voor- en achternaam, beroep, domicilie, geboortedatum en -plaats.

Auteur: Saartje Vanden Borre (KU Leuven)

Welk verhaal heeft jouw familie te vertellen?

Ga op zoek naar jouw familiegeschiedenis aan de hand van ons stappenplan
en ontdek de spannende verhalen van jouw voorouders.

Download hier onze toolkit!