Naturalisatie als recht (Frankrijk)

Periode

19de eeuw.

Bewaarplaats

De aanvragen zelf zitten in de gemeentelijke archieven, chronologisch geordend op het tijdstip van de aanvraag. In de prefectuur werden oplijstingen van alle aanvragen bewaard, die werden doorgestuurd naar het ministerie.

Raadplegen

Vrij raadpleegbaar.

Gegevens

Naturalisatie als recht betreft de nationaliteitsverwerving door nakomelingen van migranten, geboren op Franse bodem.

De Franse nationaliteitswetgeving maakte een onderscheid tussen vreemdelingen die niet geboren waren op Franse bodem, en vreemdelingen die wel geboren waren op Franse bodem. Napoleon bepaalde reeds in het burgerlijk wetboek dat zonen, geboren in Frankrijk, van vaders, geboren in het buitenland, die de intentie hadden zich in Frankrijk te vestigen, de Franse nationaliteit konden claimen (art. 9 en 10). De wet werd verschillende keren in de geschiedenis aangepast (1851, 1874, 1889), tot het niet langer mogelijk was voor nakomelingen van migranten om de nationaliteit te weigeren.

Migranten geboren op Frans grondgebied (in de Napoleontische tijd) dat daarna weer verloren ging (bijvoorbeeld aan Belgiƫ) konden aanspraak maken op Franse nationaliteit indien gewenst. Zo was het ook voor hun nakomelingen, indien zij konden bewijzen dat hun vader was geboren op Frans grondgebied dat verloren was gegaan.

Een doorsnee aanvraag bevat de volgende gegevens: voor- en achternaam, geboorteplaats, de namen van de ouders, al dan niet (an)alfabeet (handtekening).

Auteur: Saartje Vanden Borre (KU Leuven)

Welk verhaal heeft jouw familie te vertellen?

Ga op zoek naar jouw familiegeschiedenis aan de hand van ons stappenplan
en ontdek de spannende verhalen van jouw voorouders.

Download hier onze toolkit!