Venesoenrapport

Periode

1892-1914.

Bewaarplaats

Archief van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Raadplegen

De originele rapporten zijn op aanvraag vrij raadpleegbaar bij de archiefdienst van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De Venesoenrapporten zijn in het Nederlands uitgegeven door Familiekunde Vlaanderen. Het Documentatie- en Studiecentrum voor Familiegeschiedenis van Familiekunde Vlaanderen in Merksem beschikt over fotokopieën van de rapporten.

Gegevens

Eugène Venesoen was van 1892 tot begin jaren 1920 hoofdcommissaris van de federale emigratiedienst te Antwerpen. Als afgevaardigde van de federale overheid hield hij statistieken bij van emigranten die via Antwerpen naar Amerika reisden. Dit waren maandelijkse overzichten van het totaal aantal emigranten, ingedeeld per schip en datum van afvaart. De overzichten bevatten ook gegevens over de vlag waaronder het schip voer en de naam van de kapitein.

Vanaf 1896 hield Venesoen ook nauwkeurige en uitvoerige lijsten bij van alle Belgische emigranten die vanuit Antwerpen derdeklas reisden naar bestemmingen in Noord- en Zuid-Amerika. In deze verslagen noteerde hij voor iedere Belgische emigrant in principe de volgende gegevens: naam en voornaam, leeftijd, plaats van herkomst, beroep, plaats van bestemming, talen gesproken door de emigrant, de som contant geld die hij bij zich had, medereizigers, enz.

Let op

  • Persoonlijke informatie betreffende emigranten vind je in de Venesoenrapporten alleen voor Belgische emigranten die derdeklas reisden. Wat betreft emigranten van andere nationaliteiten maakte Venesoen alleen algemene statistieken. Emigranten die tweedeklas reisden zijn alleen via passagierslijsten te achterhalen.
  • Meer weten?

    • De Venesoenrapporten zijn in het Nederlands uitgegeven door Familiekunde Vlaanderen.
    • Familiekunde Vlaanderen en Red Star Line Museum bieden samen een databank van Belgische emigranten aan, waarin ook verwijzingen naar de Venesoenrapporten zijn opgenomen. Deze databank is vooralsnog alleen beschikbaar in het RSL Museum en het Documentatie- en Studiecentrum voor Familiegeschiedenis van Familiekunde Vlaanderen in Merksem.
    • Op de webtentoonstelling 'Boer vindt land. Vlamingen en Noord-Amerika' (ADVN, 2017) lees je verhalen over Oost-Vlaamse migranten uit het Meetjesland die tussen 1850 en 1930 naar Noord-Amerika verhuisden. Je vindt er ook audiogetuigenissen en een beeldbankcollectie.

Auteurs: Bram Beelaert en Marie-Charlotte Le Bailly (Red Star Line Museum)

Welk verhaal heeft jouw familie te vertellen?

Ga op zoek naar jouw familiegeschiedenis aan de hand van ons stappenplan
en ontdek de spannende verhalen van jouw voorouders.

Download hier onze toolkit!