Genealogische websites en stamboomprogramma's

Als (beginnende) genealoog kan het een hele opgave zijn om het overzicht te bewaren in alle data die je hebt verzameld: wie was wie nu weer? Wie staat er op deze foto? Waar heb ik deze voorouder gevonden? Daarom is het interessant om aan de slag te gaan met genealogische websites of stamboomprogramma's. Verschillende hulpprogramma's en -tools kunnen je bovendien helpen om je onderzoek efficiënt te verwerken. Ontdek welk programma of website het best bij jou past.

Een cruciale kanttekening is om aandachtig te zijn wanneer je aan de slag gaat met een genealogische website of programma. Je geeft een deel van je gegevens aan een bedrijf dat je niet kent, in het geval van genealogie gaat het bovendien om persoonlijke familiegegevens. Weet dus waar je voor tekent én waar je voor betaalt. Door aandachtig om te gaan met gebruiksvoorwaarden en ‘de kleine lettertjes’ kom je niet voor verrassingen te staan. 

Een belangrijke tip bij de keuze voor een genealogische software is de aanwezigheid van een GEDCOM-module. Die term is afgeleid van ‘genealogical data communication’. Met een GEDCOM-file is het mogelijk om gegevens van één programma over te zetten naar een ander. 

Gentools, Wikipedia en dit artikel van Familiekunde Brussel bieden een uitgebreider overzicht. Het Centrum voor Familiegeschiedenis (CBG) geeft ook enkele belangrijke inzichten mee. 

Stamboomprogramma's zorgen ervoor dat je alle informatie in één programma op je computer groepeert. We bieden hieronder een lijstje van enkele van de vele bestaande programma's. 

  • Aldfaer is een gratis Nederlandstalig stamboomprogramma voor Windowsgebruikers. Het is een uitgebreide en gebruiksvriendelijke software om je genealogische informatie in op te slaan. Aldfaer is bij uitstek het meestgebruikte stamboomprogramma in Vlaanderen, aangezien het naar schatting door de helft van de genealogen wordt gebruikt. 
  • Het ietwat verouderde PRO-GEN is een Nederlands genealogieprogramma. Je kan er handmatig gegevens van familieleden en voorouders in ingeven om zo het overzicht in je stamboom te bewaren. PRO-GEN is een programma voor een Windowscomputer en kan via een Windowsemulator ook op Apple of Linux gebruikt worden. Een demoversie toont de werking aan, met een betalend account krijg je volledige toegang. 
  • Family Historian is een programma voor genealogische doeleinden voor Windowsgebruikers. Na een gratis demo is het programma betalend. Naast input van familiegegevens en verwantschapsrelaties, functioneert het programma ook als fotodatabank. 
  • Een andere betalende genealogische software voor Windows, is Gensdatapro (GDP), ontwikkeld in samenwerking met de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV). Het programma laat toe om data uit onder andere WieWasWie te importeren.  
  • Wie op zoek is naar evidence based programma’s, kan aan de slag met Centurial of Evidentia. Deze programma’s baseren zich op het bewijs dat aangevoerd wordt in de vorm van allerlei bronnen, zoals een akte, interview, volkstelling enzovoort. Zo kan je bevindingen altijd herleiden tot de bron waarop ze gebaseerd zijn en haal je er zoveel mogelijk informatie uit. Op basis van deze bronnen linkt het programma de informatie aan personen en tekent het een netwerk uit van de ingevoerde informatie. Verder werken deze programma’s gelijkaardig aan andere genealogische software. 
  • Specifiek voor Mac bestaat er MacFamilyTree, waar je je stamboom kan bouwen, beheren en visueel weergeven. De betalende app brengt je familiegeschiedenis in beeld via modellen, kaarten en personen.  

Online genealogische websites bieden de mogelijkheid om je bevindingen online te bewaren. Zo vermijd je dat je vondsten verloren gaan, stel je je vondsten ter beschikking van geïnteresseerden en kan je in contact komen met andere onderzoekers. Toch is opletten de boodschap. Vaak zijn die websites (deels) betalend en sta je de controle over je eigen onderzoek af. Informeer je dus goed.

  • Ancestry is een Amerikaans genealogisch bedrijf. Nadat je je familiegegevens hebt ingegeven, verbindt de website je met de plaatsen waar je roots zouden liggen en geeft het weer welke documenten een match zijn met iemand uit je stamboom. Verder kan je in de enorme database zoeken naar volkstellingen, familiefoto’s, migratieregisters enzovoort om verder te bouwen aan je familiegeschiedenis. Bovendien werkt het met een DNA-kit die je kan opsturen om verwante personen te vinden. Na een gratis proefperiode dien je een betalend account aan te maken.  
  • De online genealogische gemeenschap Geneanet, onderdeel van Ancestry, bevat vandaag al 2 miljoen stambomen. Je kan in de database ontzettend veel informatie en verschillende collecties van familiefoto’s, kranten, overlijdensberichten enzovoort terugvinden die door andere gebruikers zijn toegevoegd. Voor veel functies heb je echter een betalend premium account nodig. 
  • Het Israëlisch genealogiebedrijf MyHeritage werkt op een gelijkaardige manier als Ancestry. Via de website kan je duiken in de uitgebreide database of een eigen familiestamboom maken of importeren, waarop de website op zoek gaat naar verwante matches. Hun Family Tree Builder-tool is een veelgebruikte software om je stamboom samen te stellen. Ook dit bedrijf werkt met een DNA-test. Verder bieden ze een tool aan om oude foto’s te bewerken of naar kleur om te zetten. Om volledig gebruik te kunnen maken van de diensten, dien je een betalend abonnement af te sluiten. 
  • Ook via FamilySearch kan je een stamboom invoeren. Je komt dan terecht in een online gedeelde stamboom, waarin je linken kan leggen naar bestaande gegevens of personen in de databank. Zo bouwt FamilySearch aan een grote ‘stamboom van de mensheid’. Om de meeste functies te kunnen gebruiken, is een betalend abonnement vereist. 
  • Voor de regio Nederland is de website Genealogie Online een mogelijkheid om een online stamboom te maken. Je kan er zoeken in gepubliceerde stambomen, maar ook je eigen stamboom publiceren en feedback, suggesties en aanknopingspunten naar andere stambomen in de plaats krijgen. Ook hier is de gratis versie beperkt. 

Hulpwebsites en -programma's: Naast genealogische software of websites, bestaan er ook een heleboel hulpwebsites en -tools die je kunnen helpen bij het verwerken van je genealogisch onderzoek. Ontdek hieronder op welke manier je ermee aan de slag kan gaan. 

  • Het hulpprogramma Transkribus herkent, digitaliseert en interpreteert automatisch tekst uit (handgeschreven) historische documenten. Ook Transcript helpt je bij het transcriberen van tekst van digitale afbeeldingen.  
  • Wie zijn familiegeschiedenis wil voorstellen via genogrammen, kan een kijkje nemen op GenoTool, GenoPro of EdrawMax.  
  • Tropy is geen genealogisch programma, maar dient om beelden van je onderzoek overzichtelijk bij te houden en orde te scheppen in de chaos. Je kan eerst een handleiding voor Tropy en een video met eerste introductie raadplegen.
  • Via een referentiesoftware zoals Zotero, kan je alle verwijzingen naar nuttige literatuur bijhouden. 
  • Op de website van Peter Eyckerman vind je een handige lijst met tools terug, bijvoorbeeld om pdf-bestanden om te zetten of om beelden te bewerken.