Computer

Stap 2: Gedeelde kennis

Informatie over jouw voorouders is niet alleen te vinden bij je eigen familieleden en kennissen van de familie. Op het internet vind je een schat aan informatie. Onze website vormt een ideale uitvalsbasis.

1. Vind eerder onderzoek

Zoek uit of iemand al onderzoek heeft verricht naar jouw familie(naam). Het heeft geen zin om dubbel werk te verrichten.

Jezelf, je familieleden en je familienaam eens ‘googelen’ helpt je al een heel eind op weg. Vergeet niet dat je zoekopdrachten in zoekmachines zoals Google, DuckDuckGo, Bing of Ecosia kan verfijnen met zoekfilters. Let op: online informatie kan een houvast bieden, maar is niet altijd correct. In een latere fase zal je de gevonden info aan historische bronnen moeten toetsen.

Neem zeker ook eens een kijkje op familienaam.be waar je de geografische verspreiding van je familienaam terug kan vinden. Let op: de zoekmachine is hoofdlettergevoelig.

Genealogische bedrijven zoals het Franse Geneanet, het Amerikaanse Ancestry en het Israëlische MyHeritage bieden heel wat gegevens en hulpmiddelen aan. Je vindt er zelfs volledige stambomen terug, die andere genealogen erop hebben geplaatst. Daarom opnieuw deze belangrijke waarschuwing: blijf steeds kritisch. De aangeboden gegevens zijn ongecontroleerd, en dus kan je gemakkelijk fouten overnemen. Probeer steeds te verifiëren met originele bronnen.

Sommige genealogen hebben hun eigen websites uitgebouwd.

Op vele andere websites kan je eerder onderzoek op het spoor komen. Neem ook eens een kijkje in de Artikelendatabank van Histories. Deze ontsluit meer dan 200 tijdschriften en jaarboeken van erfgoedvrijwilligers, zoals familie- en heemkundigen. Misschien vind je daar ook artikels over jouw familie terug? Dan zijn er ook de gecentraliseerde bibliotheekcatalogus van Familiekunde Vlaanderen, de eengemaakte catalogus van Belgische bibliotheken UniCat, enzovoort.

Gepubliceerd onderzoek over je familie kan je ook in papieren repertoria op het spoor komen:

  • Leenaerts, R.J. Algemeen Genealogisch-Heraldisch repertorium voor de Zuidelijke Nederlanden. 8 bdn. Handzame/Torhout: Familia et Patria, 1969-1985.
  • Ruzette, J.-P. “Liste alphabétique de généalogies imprimées.” L’Intermédiaire, 74 (1958).
Davy

Davy (1989) is onderwijsbegeleider aan de vakgroep Geschiedenis van de UGent. Hij waarschuwt zijn studenten steeds voor kant-en-klare stambomen online. "Het is gemakkelijk om gegevens over te nemen, maar die zijn niet altijd juist. Zo bezit soms de ene na de andere stamboom dezelfde fout. Zie zo'n stambomen dus als een aanknopingspunt, maar raadpleeg altijd de originele aktes van de burgerlijke stand, ter controle én voor extra info. Wat zoekwerk maakt het ook allemaal leuker!"

Davy Verbeke

2. Verken digitale en gedigitaliseerde bronnen

Een zoektocht op internet leert je niet alleen wie welk onderzoek gedaan heeft. Het brengt je ook op het spoor van bronnen met sleutelgegevens over je eigen voorouders.

Digitaal en gedigitaliseerd zijn termen die vaak door elkaar worden gebruikt, maar er is een verschil. Een digitale bron of internetbron bestaat in principe alleen digitaal: bijv. Familiegeschiedenis.be. Een gedigitaliseerde bron is een digitaal beschikbaar gemaakte bron die ook materieel of analoog bestaat: bijv. een scan uit de burgerlijke stand.

In de sectie Links zetten we alle nuttige links op een rijtje. Je vindt er doorverwijzingen naar Databanken en archieven, maar ook naar Verenigingen en portaalsites. Komen je voorouders van buiten (de huidige grenzen van) België, neem dan zeker een kijkje in Zoeken buiten België.

Begin je nog maar net je familiegeschiedenis te ontdekken, dan loop je gemakkelijk verloren in die hoeveelheid. Beginnen doe je het best bij de website van het Rijksarchief. Het Rijksarchief bestaat uit het Algemeen Rijksarchief te Brussel en uit de 18 Rijksarchieven verspreid over het gehele land. Je vindt er archiefdocumenten van onschatbare waarde. Daarvan zijn de akten van de burgerlijke stand en de parochieregisters de belangrijkste voor een beginner. Via de zoekrobot Zoeken naar personen kan je snel de gegevens over jouw voorouders terugvinden. Tot nu toe werden slechts in beperkte mate gedigitaliseerde documenten gekoppeld aan de zoekrobot. Via de genealogiewebsite van het Rijksarchief is het via de pagina Zoeken wel mogelijk de beelden van de akten van de burgerlijke stand en de parochieregisters te bekijken.

Neem zeker een kijkje in onze bijhorende bronomschrijvingen:

Ook FamilySearch is vandaag onmisbaar voor familiegeschiedenis. Deze databank wordt beheerd door de Mormoonse kerk, vanuit Utah in de Verenigde Staten. Ze bevat een schat aan genealogische gegevens van over de hele wereld, inclusief scans van originele archiefdocumenten.

Rijksarchief

Annelies is in het Rijksarchief verantwoordelijk voor de digitalisering van kilometers aan archiefdocumenten. "Achter de schermen werken wij hard om de bronnen zo dicht mogelijk bij de onderzoeker te brengen." Na tien jaar was het tijd om de zoekomgeving aan te pakken. "Te beginnen met een gloednieuwe, toegankelijke genealogische website, waar je de gedigitaliseerde parochieregisters en burgerlijke stand kan raadplegen. Later komen de andere zoekrobotten 'personen', 'archieven' en 'archiefvormers' aan de beurt."

Annelies Coenen

Klaar met stap 2?

Alles gelukt? Goed zo! In de volgende stap zoek je in historische documenten.

Ga naar stap 3