Vlaamse migratie

Niet al je voorouders woonden hun hele leven lang onder dezelfde kerktoren. Vanaf de 19de tot grofweg het midden van de 20ste eeuw waren Vlamingen massaal in beweging. In eigen land weken ze uit van het platteland naar de stad, en van Vlaanderen naar Wallonië. Of ze gingen de grens over: naar de buurlanden Frankrijk en Nederland bijvoorbeeld. Gelokt door 'the American Dream' waagde naar schatting een 200.000-tal Vlamingen zelfs de oversteek naar de Verenigde Staten.

De redenen voor die migratie waren velerlei: persoonlijk, economisch, politiek of een beetje van elk. Steeds emigreerde men op zoek naar geluk, in de hoop om veiligheid te vinden en om te kunnen voorzien in het materiële onderhoud. Migratie zelf was ook van verschillende aard. Ze was tijdelijk, periodiek/seizoensgebonden of permanent. Ze was individueel of ze verliep in familieverband, met familieleden mee of eerder geëmigreerde familieleden achterna.

Ook in jouw familie zijn er vast familieleden die vanuit Vlaanderen uitweken naar andere oorden. Benieuwd om hun migratie te kaderen? Onze auteurs vertellen je er alles over!

Hoofdstukken binnen dit dossier

Welk verhaal heeft jouw familie te vertellen?

Ga op zoek naar jouw familiegeschiedenis aan de hand van ons stappenplan
en ontdek de spannende verhalen van jouw voorouders.

Download hier onze toolkit!